Polska Kurier Lubelski: Piekarze świętują bez zmian

„Moc wypieków z różnych stron Lubelszczyzny, a w tym tradycyjne chleby, ciasta, cebularze i korowaje – tego wszystkiego będzie można spróbować jutro w Muzeum Wsi Lubelskiej.” – czytamy w Kurierze Lubelskim.

„12 Wojewódzkie Święto Chleba organizuje Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP „Region Lubelszczyzna”. Razem z nim w niedzielę w skansenie (a nie jak napisaliśmy wczoraj 19 września) odbędą się dożynki dworskie.”

„- Święto Chleba to jedna z największych prezentacji wyrobów piekarniczych w naszym regionie. A do tego zaplanowaliśmy wiele atrakcji – zapewnia Tadeusz Pęzioł, jeden z organizatorów niedzielnego spotkania.”

„Świętowanie rozpocznie się o godz. 10 mszą dziękczynną na terenie skansenu w intencji rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa, ich rodzin oraz pracowników zakładów. Mszy przewodniczyć będzie abp Józef Życiński. Następnie uczestnicy przemaszerują z kościoła do sceny głównej, gdzie o godz. 11.30 impreza zostanie oficjalnie Fantazja piekarzy i ich umiejętności co roku zadziwiają uczestników Święta Chleba otwarta. W programie m.in. kiermasz wyrobów piekarskich, występy orkiestr i zespołów ludowych oraz konkursy dla dzieci. O palmę pierwszeństwa rywalizować będą także sami piekarze. Jury wybierze m.in. najładniejsze stoisko wystawowe, najlepszy cebularz lubelski i najładniejszy korowaj.”

Więcej: Polska Kurier Lubelski
Barbara Majewska
21.08.2010