„Technik ekonomista, kucharz małej gastronomii czy może technik technologii żywności – o tym, czy zdecydować się któryś z tych kierunków gimnazjaliści muszą zdecydować sami. By im ułatwić zadanie Zespół Szkół nr l w Miechowie zorganizował wczoraj dzień otwarty” – czytamy w Dzienniku Polskim.
„Z ofertą edukacyjną tej placówki ponadgimnazjalnej zapoznawali się uczniowie gimnazjów nie tylko z powiatu miechowskiego, ale także z województwa świętokrzyskiego. – Mam nadzieję, że będziecie uczniami naszej szkoły. Tutaj kształcimy zgodnie z potrzebami uczniów. A w najbliższym roku szkolnym będziecie mogli zdobyć nie tylko wiedzę i zawód, ale także, po raz pierwszy, uzyskać bezpłatnie dodatkowe kwalifikacje. W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego” złożyliśmy między innymi wniosek o bezpłatny kurs prawa jazdy dla uczniów – informuje Marzena Samborską dyrektorka ZS nr l w Miechowie.”
„Uczniowie uczestniczą także w praktykach zawodowych. Te umożliwia współpraca z Cechem Rzemiosł Różnych.”
„- Zasadnicza Szkoła Zawodowa i jej forma są sprawdzone od pokoleń. Młodzież zdobywa dodatkowe doświadczenia na praktykach u mistrzów w danym zawodzie. Ważne jest też, by przełamać pewien stereotyp: szkoła zawodowa nie oznacza zakończenia edukacji, ale daje dobre podstawy do kontynuowania nauki w technikach i szkołach wyższych – zaznacza Jerzy Borowski z Cechu Rzemiosł Różnych.”
Więcej: dziennik.krakow.pl
14.05.10
LINK