Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu wraz z Music Collection Agency Jana Babczyszyna zorganizowała w miniony długi weekend (14 – 17 sierpnia) II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Izba wspólnie z Wielkopolskim Cechem Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy i Cechem Piekarzy i Cukierników w Poznaniu zorganizowała w ramach Festiwalu – Święto Golonki i Dzień Szneki z Glancem. Jak co roku wydarzenie przygotowane specjalnie dla smakoszy i miłośników tradycji oraz dobrej Polskiej Kuchni cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja festiwalu skupiała głównie uwagę na wielkopolskim specjale – golonce wielkopolskiej. Zamiarem organizatorów było pokazanie całej Polsce sposobu przyrządzania tego specjału oraz co ważniejsze sprawienie aby Polacy pokochali wielkopolską kuchnię. Przez cztery dni wszyscy, którzy przyszli na Stary Rynek w Poznaniu mogli zakosztować regionalnych specjałów i kupić ulubione wędliny czy też sery. Ponadto, w trakcie imprezy nie zabrakło również wyrobów rzemiosła artystycznego, zaprezentowanych przez artystów-rzemieślników. Patronat nad wielkopolskim festiwalem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki.