Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: komisje problemowe

Opublikowano 23/08/2008

Rzeczpospolita: Dzień szneki z glancem

„Poznań. Skosztować 72 nalewki, 27 rodzajów golonek, tradycyjne poznańskie ciasta. Wszystko w ciągu 72 godzin Festiwalu Dobrego Smaku. To nie są kryteria bicia rekordu z Księgi Guinnessa, ale zadanie, które w połowie sierpnia zrealizował Piotr Frydryszek, prezes regionalnego Radia Merkury. Juror II Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku sam o sobie mówi: największy łasuch Poznania” – czytamy w Rzeczpospolitej.

„– Istnieją różne techniki smakowania – mówi. – Są tacy, którzy dla „trzeźwej” oceny nalewek potrafią wypić znaczne ich ilości. Ja zaczynam od zapachu. Musi on odpowiadać podstawowemu składnikowi nalewki: czy to ziołom, kwiatom czy owocom. Następnie małą ilością zwilżam wargi i koniec języka”.

„II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i towarzyszący mu jarmark zorganizowała 14 – 17 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu firma MCA Music. Głównym wydarzeniem był konkurs: Polska Nalewka Roku 2008. Nad całością czuwał Jan Babczyszyn – pomysłodawca festiwalu, animator kultury i znany w Poznaniu restaurator.

Wygrała nalewka z kwiatów czarnego bzu Hieronima Błażejaka z Torunia. Wojciech Lewandowski, dyrektor imprezy, zaznacza, że o ile nie było problemu z wyłonieniem finałowych ośmiu najlepszych nalewek, o tyle wskazanie zwycięzcy było trudnym zadaniem”.

Piotr Górski z Poznania
Rzeczpospolita
23.08.2008

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018