W lipcu cukiernicy z Warmii i Mazur uczestniczyli w specjalistycznym szkoleniu zorganizowanym przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości. W ramach projektów „Czekolada i lody – z tradycją w XXI wiek” oraz „Dolce gusto -słodki smak włoskiej tradycji cukiernictwa” polscy rzemieślnicy uczyli się od włoskich mistrzów cukiernictwa.
Włosi znani są ze swojego szczególnego przywiązania do tradycyjnej kuchni i naturalnych, wysokiej jakości składników. Dlatego właśnie organizatorzy szkolenia zwrócili się po pomoc do cukierników ze słonecznej Italii. Słynną oni na całym świecie jako specjaliści od wykwintnych smakołyków.
Projekt w ramach, którego zorganizowano szkolenie ma, w swoim założeniu, wspierać turystykę Warmii i Mazur. Aby region ten stał się bardziej atrakcyjny nie tylko dla gości z Polski, ale i z zagranicy, potrzebna jest doskonale zorganizowana baza hotelarska i gastronomiczna oraz profesjonalnie przygotowane kadry, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wymagających klientów.
Podczas warsztatów polscy cukiernicy pod okiem włoskich mistrzów przygotowywali desery lodowe, czekoladowe pralinki, znakomite ciasta i słodkie dekoracje. Uczyli się także opracowywania receptur, właściwego dobierania składników, technik formowania i obróbki czekolady, poznawali tradycyjne włoskie ciasta i desery, sposoby ich wyrabiania, nadziewania i zdobienia.
Uczestnicy warsztatów, bogatsi o nowe doświadczenia i umiejętności wrócili do swoich zakładów pracy, gdzie zdobytą w trakcie szkoleń wiedzę mogą wykorzystać w praktyce.