„Minęły trzy lata od powołania ostatniego Zarządu Krajowego Forum Piekarstwa i Cukiernictwa SITSpoż” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym.
„Podczas tej kadencji główny nacisk w działaniach Forum położono na wyczulenie producentów na zdrowotne aspekty spożywania pieczywa produkowanego na naturalnych zakwasach, budowanie świadomości producentów na temat roli włókien pokarmowych zawartych w pieczywie, a także ciągle obecnych w naszej rzeczywistości podróbkach pieczywa razowego, czyli pieczywie barwionym karmelem.”
„W trakcie organizowanych corocznie przez redakcję „Przeglądu” i Forum konferencji podejmowano bardzo istotne tematy oraz wiele starań dla uporządkowania i podania w sposób prosty i fachowy technologii produkcji pieczywa na zakwasach, z wykorzystaniem tradycyjnych i najnowszych technologii.”
„Równolegle z konferencjami organizowano konkursy pieczywa. Wyróżniano w nich najważniejszą dla konsumenta cechy: smakowitość chleba i bułek.”
„Zwyczajny i pospolity produkt, jakim jest pieczywo można wykonać z poszanowaniem tego, co cenne z tradycyjnej technologii, w połączeniu z nowoczesną techniką.”
Więcej: ppic.pl
Krystyna Jarosz
01.07.2010