„Stowarzyszenie Międzynarodowe Targi Chleba z Dolnego Śląska już po raz trzynasty zorganizowało konkurs na Piekarza Roku.” – czytamy na portalu polskatimes.pl.
„Główną nagrodę w konkursie i zaszczytny tytuł zdobył Andrzej Danek, właściciel firmy Produkcyjno – Handlowo – Usługowej Danek z Nowego Sącza.”
”- Jest się z czego cieszyć. Traktuję wyróżnienie mojego produktu także jako wyróżnienie dla mojego miasta – mówi Andrzej Danek. – Sądeccy piekarze nawiązują do tradycji swoich poprzedników i niech wszyscy w Polsce wiedzą, że nad Dunajcem produkuje się wysokiej jakości tradycyjne pyszne pieczywo.”
”Zwycięstwo sądeczanina poprzedziła nominacja do nagrody dokonana przez 11 członków kapituły konkursowej.”
”- Aby walczyć o tytuł muszę być w zgodzie z różnymi instytucjami takimi jak Sanepid, Państwowa Inspekcja Handlowa, Urząd Skarbowy, Państwowa Inspekcja Pracy – wylicza Danek, który całe swoje dorosłe życie związał z pieczeniem chleba.”
”Rodzinną firmę założył w 1987r. w wynajętej piekarni przy ulicy Nawojowskiej. Początkowo zatrudniał kilka osób, głównie z rodziny. Prawdziwy rozkwit zakładu nastąpił w 2004 r., kiedy otworzył nową piekarnię i sklep w nowosądeckiej dzielnicy Wólki.”
”Firma Danek zatrudnia obecnie blisko sto osób, w tym mistrzów i czeladników piekarstwa. Rzemiosła uczy się tutaj blisko 20 uczniów. Wyroby z piekarni trafiają do ponad stu sklepów w trzech powiatach. Andrzej Danek zdobył kilka prestiżowych wyróżnień i tytułów. W 1999 i 2001 r. otrzymał tytuł Małopolskiego Rzemieślnika Roku.”
Więcej: polskatimes.pl.
Jerzy Wideł
07.09.2009