Polska Głos Wielkopolski: Ryba z chleba na wigilijnym stole

„Już po raz 25. Piotr Koperski przygotowuje dla poznaniaków okazjonalne ciasta. Tyle lat działa założona przez niego firma. Niedawno, w uznaniu zasług, tę znaną firmę uhonorowano „Złotym Medalem” przyznawanym przez Związek Rzemiosła Polskiego” – czytamy Głosie Wielkopolskim.

„To najwyższe odznaczenie. Wielu poznaniakom Cukier-nie-Piekamie Piotra Koperskiego kojarzą się także z pysznymi rogalami świętomarcińskimi.”

„-Kiedy otwierałem swój pierwszy zakład w Promnicach, w gminie Czerwonak, brakowało wszystkiego. Były przydziały, a władze z nieufnością podchodziły do firm prywatnych -wspomina cukiernik. – Od tego czasu minęło już ćwierć wieku. Słyszałem już wcześniej głosy, że to niewiele, bo są dużo starsze firmy. To prawda, ale sztuką nie jest przejąć rodzinną firmę, sztuką jest ją założyć- kończy.”

Więcej: polskatimes.pl/gloswielkopolski
Elżbieta Sobańska
21.12.09