POLAGRA FOOD 2010

Zgodnie z wieloletnią tradycją podczas trwania Targów POLAGRA FOOD odbyło się Forum Rzeźnictwa Wędliniarstwa. W tym roku odbyła się jego XVI edycja.

Była to znakomita okazja nie tylko do przybliżenia aktualnych problemów branży mięsnej, wzięcia udział w różnych prezentacjach, seminariach czy wykładach, ale także do zapoznania się z nowinkami technologicznymi.

Najważniejszym momentem Forum było rozstrzygniecie Ogólnopolskich Konkursów Mięsnych. Organizatorami konkursów były: Polska Federacja Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek „Polskie Mięso”, Krajowa Radę Drobiarstwa, Związek Rzemiosła Polskiego, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Wielkopolska Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu. Konkursy odbyły się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rozdanie nagród odbyło się w czasie Wieczoru Branżowego. Z rąk Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego Jerzego Bartnika, Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej odebrał Szablę Kilińskiego – najwyższe odznaczenie rzemieślnicze.

W tegorocznych konkursach wzięło udział ponad 30 zakładów z całej Polski. 140 wyrobów oceniała komisja , pod przewodnictwem prof. Włodzimierza Dolaty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Tegorocznymi zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. Najlepszy producent wędlin POLAGRA – FOOD 2010 (XIII edycja):
Grupa 1 – WĘDZONKI PARZONE – Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz za polędwicę szlachecką
Grupa 2 – WĘDZONKI SUROWE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za karczek dojrzewający
Grupa 3 – KIEŁBASY ŚREDNIO I GRUBO ROZDROBNIONE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za kiełbasę z komina
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE – POSIACZEK – Krąplewice za dziadkowy pasztet
Grupa 5 – WĘDLINY REGIONALNE I TRADYCYJNE – Stół Polski, Warszawa za kabanosy oryginalne

2. Tytuł „Najlepszy producent wędlin POLAGRA – FOOD 2010” w ogólnej ocenie wyrobów w przynajmniej czterech grupach asortymentowych uzyskali:
kategoria zakładów małych: Zakład Wędliniarski Andrzej Stania, Świerklany
kategoria zakładów dużych: Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo

3. Sztuka układania i dekorowania pater POLAGRA – FOOD 2010 z mięsa i produktów mięsnych (X edycja):
Grupa 1 – PARTY SERWIS – Rzeźnictwo G.Zyguła za wyrób owoc natury
Grupa 2 – MIĘSO I WĘDLINY W UKŁADACH ARTYSTYCZNYCH- ZAKŁADY MIESNE ZBIGNIEW NOWAK , GDAŃSK za wyrób popiersie rzeźnika
Grupa 3 – PATERY OKOLICZNOŚCIOWE – P.P.H.U.KAWIKS.K.CHACHULSKI.W.CHACHULSKI za wyrób głębia smaku

4. Najlepszy wyrób wędliniarski w ocenie konsumenckiej POLAGRA – FOOD 2010 (X edycja):
Grupa 1 – WĘDZONKI – Zakłady mięsne POTORSCY, Krokowo za schab Mistrza Jana
Grupa 2 – SZYNKA TRADYCYJNA SUROWA – Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski Produkcja –Handel Zbigniew Paszko , Trzcianka za polędwicę wędzoną
Grupa 3 – KIEŁBASY ŚREDNIO I GRUBO ROZDROBNIONE – Zakłady Masarskie Bieganowo, Bieganowo za kiełbaski piastowskie
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego W.P.Biegun Sp.J Jaraczewo za wątrobiankę

5. Mięso kulinarne POLAGRA – FOOD 2010 (VIII edycja):
Grupa 1 – MIĘSO WIEPRZOWE – PKM DUDA WARSZWA za mięso mielone

6. Wyroby drobiowe POLAGRA – FOOD 2010 (II edycja)
Grupa 1 – PRODUKTY BLOKOWE – Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz za szynkę z piersi kurcząt
Grupa 2 – PRODUKTY BLOKOWE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego ŁUKOSZ, Jaworze za kiełbasę krakowską suchą
Grupa 3 – KIEŁBASY NIETRWAŁE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego ŁUKOSZ, Jaworze za kiełbasę wiślańską
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE I PASZTETY – Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT, Żywiec za salceson z indyka

7. Mięso w daniach gotowanych POLAGRA – FOOD 2010 (IX edycja):
Grupa 1 – ZESTAW OBIADOWE Z MIĘSA, WARZYW I DODATKU SKROBIOWEGO – Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za zupę grochową
Grupa 2 – GOTOWE POTRAWY MIĘSNE – PRZEDSIĘBIORSTWO GASTRONOMICZNE ALI-BABA POZNAŃ za kebab drobiowy
Grupa 3 – DANIA WARZYWNO – MIĘSNE – ZAKŁAD RZEŹNICKO-WĘDLINIARSKI ERNESTYN JANETA, LUBOMIA za golonkę z kapustą za
Grupa 4 – DANIA MĄCZNE Z FARSZEM MIĘSNYM – PRZEDSIĘBIORSTWO-GASTRONOMICZNO-PRODUKCYJNO – HANDLOWE – U JĘDRUSIA, KRAKÓW za pierogi z mięsem

8. Przebój wędliniarski roku POLAGRA – FOOD 2010 (I edycja):
Zakłady Mięsne MAT, Czerniewice za kiełbasę wiejską po góralsku

Nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagrody główne – statuetki „Rzeźnika” w poszczególnych konkursach otrzymali:

1. Najlepszy producent wędlin:
– w kategorii zakładów dużych: Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo
– w kategorii zakładów małych: Zakład Wędliniarski Andrzej Stania, Świerklany

2. Sztuka układania i dekorowania pater: Zakłady Mięsne Nowak, Gdańsk

3. Najlepszy wyrób wędliniarski w ocenie konsumenckiej: Zakład Masarski Bieganowo, Bieganowo

4. Mięso kulinarne: Polski Koncern Mięsny DUDA, Warszawa

5. Wyroby drobiowe: Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz

6. Mięso w daniach gotowanych: Przedsiębiorstwo Gastronomiczne Ali-Baba, Poznań

7. Przebój wędliniarski roku POLAGRA – FOOD 2010: Zakłady Mięsne MAT, Czerniewice

Szczegółowe informacje na stronie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu (LINK).