„Nie będzie zakazu wędzenia mięsa, wędlin” – poinformował szef resortu rolnictwa Stanisław Kalemba i dodał, że zmiany unijnych przepisów dotyczą najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Od 1 września 2014 r. najwyższy poziom benzo(α)pirenu w mięsie wędzonym i wędzonych produktach mięsnych będzie mógł wynosić 2 mikrogramy na kilogram. Jeśli chodzi o zdrowie żywność będzie wyższej jakości.
– Prawidłowy proces wędzenia zapewnia spełnienie nowych, unijnych wymagań – podkreślił minister Kalemba.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba oraz główny lekarz weterynarii Janusz Związek potwierdzili na konferencji prasowej, że nie ma zakazu wędzenia w związku z wprowadzeniem od 1 września br. nowych norm dotyczących dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych.
„Chcemy aby nasza żywność była zdrowa, smaczna i bezpieczna” – podkreślił minister i dodał, że „resort będzie się koncentrował przede wszystkim na pomocy producentom, aby dostosowali się do nowych wymogów”.
Minister Kalemba poinformował, ze nie było uwag zgłaszanych wcześniej do propozycji Komisji Europejskiej w sprawie zaostrzenia dotychczasowych norm. Nie mniej jednak zadeklarował pomoc producentom poprzez zorganizowanie cyklu szkoleń i kursów, które pomogą w dostosowaniu się do nowych wymagań.
Więcej: LINK