Cukiernictwo i Piekarstwo: Uroczyste ślubowanie

„Święto Chleba, jak zwykle, przyciągnęło dumy gdańszczan i turystów. Goście tradycyjnie mogli liczyć na wyśmienite wypieki piekarskie i ciastkarskie” – czytamy w czasopiśmie Cukiernictwo i Piekarstwo.

„Ale tym razem oprawa imprezy miała wyjątkowy charakter. Po raz pierwszy w jej trakcie odbyło się uroczyste pasowanie adeptów sztuki piekarskiej i cukierniczej na stopień zawodowy czeladnika. Ceremonia ta była niezwykłym wydarzeniem zarówno dla jej bohaterów, jak i licznej publiczności. Zanim ośmioro młodych ludzi przyjęto w poczet zawodowej korporacji w Bazylice Mariackiej Wniebowzięcia NMP pod przewodnictwem ks. prałata Stanisława Bogdanowicza, odprawiona została msza św., podczas której poświecono wyroby piekarzy i cukierników. Po jej zakończeniu ulicami starego miasta aż pod Zieloną Bramę przeszła barwna i wesoła parada Święta Chleba.”

„Jubileuszowa edycja imprezy była okazją do podziękowań dla firm i partnerów, bez których niemożliwa byłaby organizacja tak wielkiego przedsięwzięcia; Dobrodzieje Święta Chleba otrzymali okolicznościowe medale.”

„Wyśmienitym pomysłem było uroczyste pasowanie na czeladników młodych piekarzy i cukierników, którzy na scenie, w świetle fleszy i obecności cechowego sztandaru, ślubowali nie tylko rzetelną pracę, ale i kultywowanie tradycji rzemieślniczych.”

„Pasowania dokonał nestor gdańskich piekarzy Honorowy Starszy Cechu Piekarzy i Cukierników Mieczysław Nowak, a certyfikaty wręczył Grzegorz Pellowski, Starszy Cechu Piekarzy i Cukierników.”

Więcej: cukiernictwo.elamed.pl
01.09.2010