W Parku Śląskim w Chorzowie (8-9 września) odbędzie się II edycja wydarzenia „Świętomięs Polski”. Przedsięwzięcie nie ma charakteru komercyjnego, a jego głównym celem jest szeroka promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego. Wybór Śląska na organizację imprezy nie jest przypadkowy. Region bowiem słynie z silnych tradycji kulinarnych i ze znakomitych zakładów rzemieślniczych wędliniarsko-rzeźniczych.
Cykliczne organizowanie święta jest okazją do zaprezentowania pięknych tradycji oraz dzisiejszego potencjału branży mięsnej. Podczas trwającego dwa dni festynu plenerowego odbędą się liczne prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje, konsultacje z udziałem technologów żywienia, dietetyków, lekarzy, specjalistów od sportu i rekreacji a także część artystyczną.
Tegoroczną edycję przygotowują: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (organizator główny), Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęli między innymi: wicepremier Waldemar Pawlak, minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba, minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz, wojewoda śląski Zygmunt Łukaszczyk, marszałek województwa śląskiego Adam Matusiewicz, prezydent miasta Chorzowa Piotr Uszok.
Natomiast patronatem medialnym „Świętomięs Polski” objęły: TVP, Polskie Radio, prasa lokalna i branżowa.6+9
Impreza finansowana jest z Funduszy Promocyjnych: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego. Ich celem jest wsparcie marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych.
Więcej informacji na stronie:www.swietomiespolski.pl