Już we wtorek, (19 czerwca), w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego (Warszawa, ul. Miodowa 14) odbędzie się konferencja prasowa „Działania w zakresie promocji polskiego mięsa w 2012 roku.”
Spotkanie związane jest z II edycją wydarzenia „Świętomięs Polski:, które w dniach 8-9 września odbędzie się na Śląsku. Podstawowym celem święta jest promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego. Impreza organizowana jest w formie festynu plenerowego. Przygotowano liczne prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje, spotkania i konsultacje z udziałem technologów żywienia, dietetyków, lekarzy, specjalistów od sportu i rekreacji a także część artystyczną z występami znanych zespołów.
Organizatorami edycji tegorocznej są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (organizator główny), Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
Impreza finansowana jest z Funduszy Promocyjnych: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego. Ich celem jest wsparcie marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych.