„W ubiegłym roku spadek spożycia pieczywa wyhamował” – podaje Rzeczpospolita.
„- Zawsze, gdy konsumenci biednieją, rośnie sprzedaż chleba – mówi Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa. Głównie dzięki zwiększonym zakupom chleba w 2009 r. wyhamowało tempo, w jakim od kilku lat maleje w Polsce spożycie pieczywa. Na początku ubiegłego roku Instytut Polskie Pieczywo zakładał, że jego poziom może spaść poniżej 60 kg na osobę. Tymczasem ze wstępnych szacunków wynika, że przeciętny Polak mógł zjeść w ubiegłym roku ok. 60,5 kg pieczywa. Było to o ok. i proc. mniej niż w 2008 r., gdy spożycie chleba i bułek spadło w naszym kraju o niemal 4 proc.”
Więcej: rp.pl
Beata Drewnowska
11.02.2010
LINK