Prawdopodobnie już niedługo, wszystkie pakowane produkty żywnościowe sprzedawane na terenie Unii Europejskiej będą musiały być opatrzone nowymi, ujednoliconymi oznakowaniami, informującymi o wartości odżywczej danego produktu. Inicjatywa ta ma być jednym ze sposobów walki z otyłością oraz takimi chorobami, jak cukrzyca.
We wtorek, 15 czerwca 2011 roku Komisja Europejska, sprawozdawcy Parlamentu Europejskiego oraz przedstawiciele węgierskiej prezydencji, reprezentujący kraje UE, doszli do porozumienia w sprawie nowego sposobu oznaczania produktów żywnościowych. Już 16 czerwca propozycja ta przeszła pierwsze czytanie w Parlamencie Europejskim. „Ale muszą je zatwierdzić kraje UE i Parlament Europejski. Oczekujemy szybkiego przyjęcia nowych przepisów przez PE w lipcu” – powiedział Rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.
Zmiana dotyczy obowiązkowego umieszczania przez producentów pakowanych produktów żywnościowych, oznaczeń, informujących o kaloryczności, zawartości tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych, węglowodanów oraz soli w 100 mililitrach, 100 gramach albo jednej porcji. Eurodeputowani chcą też informacji o zawartości protein, błonnika oraz tłuszczów nienasyconych.
Jak na razie, informowanie o wartościach odżywczych jest w przypadku większości produktów dobrowolne. Jedynie dla producentów produktów „odchudzających”, czy „zdrowotnych” stanowi to obowiązek. Wyjątkiem są produkty alkoholowe, dla producentów których podawanie takich informacji na etykietach wciąż pozostanie fakultatywne. Państwa członkowskie mają jednak możliwość wprowadzania dodatkowych, bardziej rygorystycznych rozwiązań krajowych, o ile nie naruszają one przepisów UE.
Celem zaproponowanej zmiany jest uproszczenie i ujednolicenie oznakowania produktów żywnościowych tak, by informacje o wartości odżywczej były bardziej czytelne dla konsumentów w UE. Ma to w dłuższej perspektywie zapobiegać otyłości i takim chorobom, jak cukrzyca.
Źródło: LINK