Przegląd Piekarski i Cukierniczy: Orientalne impresje

„Już po raz dziewiąty w marcu w Zespole Szkól Specjalnych nr 14 w Krakowie – Nowej Hucie zorganizowano Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy Uczniów Szkół Zawodowych Specjalnych o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym.

„W tym roku zawodnicy 10 zespołów z Polski i zagranicy przygotowywali prace na temat Orientu: cukiernicy – tort i dowolnie wybrany wyrób cukierniczy (mogła to być chałwa, nugat, wyroby grylażowe, wyroby żelowe), kucharze – zakąskę oraz potrawę główną, a wszystko z zastosowaniem przepisów i przypraw kuchni orientalnej (których zdobycie często nie było łatwe). Zaprezentowane podczas finału znakomite wyroby, nie tylko świetnie smakowały, ale też były doskonale wyeksponowane. W konkursie cukierniczym pierwsze miejsce przyznano gospodarzom. Zespół, Wojciech Szczęśniak i Jolanta Guzik, reprezentujący ZSZ nr 31 w Krakowie, otrzymał najwyższe noty za doskonały w smaku tort w kształcie piramidy Cheopsa, pięknie wykonany kufer czekoladowy ze skarbem w postaci pralin i słodkości „Afrodyzjak Kleopatry”.”

Więcej: ppic.pl
Anna Korfel
1.06.2010