Już w sierpniu, w dniach 14 – 17 odbędzie się w Poznaniu II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. To święto smakoszy i miłośników tradycji i dobrej Polskiej Kuchni cieszy się co roku dużym zainteresowaniem. Jest to impreza artystyczno – gastronomiczna, której zadaniem jest promowanie regionalnego dorobku oraz sztuki kulinarnej. Tegoroczna edycja festiwalu skupiać będzie głównie uwagę na wielkopolskim specjale – golonce wielkopolskiej. Zamiarem organizatorów jest zaprezentowanie całej Polsce sposobu przyrządzania tego specjału oraz co ważniejsze sprawienie aby Polacy pokochali wielkopolską kuchnię. Przez cztery dni trwania Festiwalu, na Starym Rynku w Poznaniu golonka wielkopolska będzie najpopularniejszym daniem.
Ponad to w dniu 16 sierpnia – ogłoszonym w ramach festiwalu – Dniem Golonki ogłoszone zostaną wyniki konkursu na najlepszą golonkę wielkopolską. Konkurs zorganizowany został przez Cech i Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu, przy wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.