Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: komisje problemowe

Opublikowano 04/11/2008

TVP INFO: Rogal świętomarciński z paszportem

„Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako regionalny produkt chronionych nazwą i oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską – informują z dumą cukiernicy. Wypiekany w Wielkopolsce od dwóch wieków rogal z nadzieniem m.in. z białego maku, wanilii i mielonych daktyli ma szansę zabłysnąć na europejskich stołach”.

„Rogale są wypiekane z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Takiej receptury muszą przestrzegać wielkopolscy cukiernicy przy pieczeniu tego smakołyku, aby mógł on spełnić zaszczytne miano rogala barcińskiego”.

„Rogal świętomarciński został zarejestrowany w grupie produktów spożywczych, obok chleba, ciast, ciastek, wyrobów cukierniczych, herbatników i innych wyrobów piekarskich”.

„Poznański rogal wypiekany jest z okazji 11 listopada – Święta Niepodległości oraz poznańskich lokalnych uroczystości poświeconych św. Marcinowi patronowi jednej z głównych ulic Poznania”.

„Według szacunków cukierników, w Poznaniu, między 9 a 11 listopada, zjedzonych zostanie około 400 ton rogali”.

„Od niedawna rogale świętomarcińskie można kupić także poza Wielkopolską, co więcej – nie tylko przy okazji 11 listopada, ale przez cały rok”.

Więcej: TVP INFO

TVP INFO
04.11.2008

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018