We Wrocławiu zakończył się XVIII Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz.. W pierwszym dniu zmagań odbył się sprawdzian wiadomości teoretycznych, drugiego dnia młodzi adepci sztuki piekarskiej i cukierniczej wykazywali się umiejętnościami praktycznymi.
Tematem przewodnim tej części turnieju była „Moja Mała Ojczyzna”. Uczniowie cukiernictwa musieli między innymi wykonać tort, ciastka bankietowe, pralinki i figurki z marcepanu. Natomiast piekarze przygotowywali różne rodzaje drobnego pieczywa, chleb okolicznościowy i chałki.
Na najwyższym podium w zawodzie cukiernik znaleźli się: I miejsce zajęła Jagoda Urbańska z cukierni mistrza Zbigniewa Kaliszczaka z Gdańska, II miejsce- Justyna Wawrzyniak ucząca się w cukierni Krzysztofa Rybczyńskiego w Łodzi, na podium stanął też Mateusz Twardzik z cukierni Krzysztofa i Jana Kameckich w Niepołomicach.
Natomiast w zawodzie piekarz najwyższe lokaty zdobyli: Bartosz Kazimierczak uczeń mistrza szkolącego Joachima Klimzy z Zabrza, na II miejscu uplasował się Łukasz Krefta pobierający naukę praktyczną w piekarni Andrzeja Szydłowskiego w Gdańsku, na III-Bartosz Bugajski uczeń mistrza Janusza Trojana z piekarni w Krakowie.
Honorowymi patronami Turnieju byli: Minister Edukacji Narodowej – Krystyna Szumilas, Wojewoda Dolnośląski – Aleksander Marek Skorupa, Marszałek Województwa Dolnośląskiego – Rafał Jurkowlaniec, Prezes Związku Rzemiosła Polskiego – Jerzy Bartnik, Dolnośląski Kurator Oświaty – Beata Pawłowicz oraz Prezydent Wrocławia – Rafał Dutkiewicz.