Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi otrzymał Honorową Odznakę Rzemiosła a dyrektor placówki Joanna Kośka – srebrny medal im. Jana Kilińskiego – przyznanych przez Związek Rzemiosła Polskiego.
W uroczystości uczestniczyli wiceprezydent miasta Łodzi Krzysztof Piątkowski, przewodnicząca Komisji Edukacji Rady Miejskiej Małgorzata Bartosiak i Paweł Saar, prezes zarządu Izby Rzemieślniczej w Łodzi.
– To szkoła modelowa i powinna stać się wzorem dla innych szkół zawodowych – podkreślał Adam Paprocki, dyrektor Izby Rzemieślniczej w Łodzi. Godna naśladowania jest zwłaszcza metoda prowadzenia i łączenia nauki zawodu w teorii i praktyce.
Popularny „Spożywczak” jest jedyną szkołą w Łodzi kształcącą kadry dla potrzeb tej gałęzi przemysłu. Kształci w zawodach: cukiernik, piekarz, technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz rzeźnik – wędliniarz. To tutaj wiedzę teoretyczną o zawodzie zdobywa 85 proc. młodych ludzi, którzy praktyki przechodzą w zakładach rzemieślniczych. Szkoła istnieje już ponad 50 lat.
– Przyznane nam wyróżnienie będzie mobilizowało nas do jeszcze lepszej pracy. Przed nami wiele wyzwań, m.in. reforma szkolnictwa zawodowego – powiedziała dyrektor szkoły Joanna Kośka.