Stanowiska Związku Rzemiosła Polskiego dotyczące wdrażania i zastosowania Dyrektyw

W czerwcu zakończyły się również prace nad stanowiskami 9 branż ws. wdrażania i zastosowania
Dyrektyw:
– o pracy w niepełnym wymiarze godzin 1997/81/EC (98/23/EC)
– o pracy na czas określony 1999/70/EC.

Przygotowane w ramach projektu „Branże w dialogu”(Procedura „E” Branżowego Systemu Konsultacji i Uzgodnień) stanowiska w postaci kwestionariuszy są odpowiedzią na zainicjowane przez Europejską Unię Rzemiosła oraz Małych i Średnich Przedsiębiorstw (UEAPME) konsultacje odbywające się w ramach realizowanej przez Komisje Europejską oceny wdrożenia i funkcjonowania dwóch dyrektyw. Powstały one jako umowy ramowe europejskich partnerów społecznych i są wynikiem konsensusu zawartego pomiędzy stroną pracodawców i pracowników.

Poprzez konsultacje Komisja Europejska chce poznać opinie zarówno pracodawców i ich organizacji, w tym także organizacji branżowych. W ramach zaproponowanej przez sekretarza ds. branżowych procedury „E” Branżowego Systemu Konsultacji i Uzgodnień udało się opracować stanowiska wszystkich branż zaangażowanych w działania projektu „Branże w dialogu”.

Stanowiska w wyżej wymienionym temacie dostępne są na stronie internetowej projektu „Branże w dialogu” pod adresem: http://www.branzewdialogu.pl/stanowiska_zrp%20 ,a także na stronie Związku Rzemiosła Polskiego: www.zrp.pl