Spotkanie UEAPME Food Forum

18 czerwca 2012r. w Delft w Holandii odbyło się kolejne spotkanie Forum Spożywczego UEAPME (Europejskiej Unii Rzemiosła, Małych i Średnich Przedsiębiorstw). Związek Rzemiosła Polskiego reprezentowali eksperci branżowi ds. europejskich w ramach projektu „Branże w dialogu” z sektora spożywczego: Marta Truskolawska, Sabina Klimek i reprezentująca sekretarza ds. branżowych Katarzyna Mojzykiewicz.

Podczas spotkania mówiono o ramach wdrażania i egzekwowania zasad dobrej praktyki w relacjach wertykalnych w łańcuchu dostaw żywności; klonowaniu zwierząt w celu produkcji żywności; materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Gościem spotkania był m.in. Bob Salmon, ekspert ds. standaryzacji z NORMAPME i Barbara Gallani, Dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności Brytyjskiej Federacji Żywności (Food and Drink Federation). W trakcie spotkania Food Forum powrócono także do tematu opłat za kontrole urzędowe w sektorze spożywczym. Stanowisko w tej sprawie zaprezentował w marcu Związek Rzemiosła Polskiego.

Jednym z rezultatów spotkania w Delft było przygotowanie przez ekspertów branżowych ds. europejskich z branży spożywczej stanowiska Związku Rzemiosła Polskiego w sprawie ram wdrażania i egzekwowania zasad dobrej praktyki w relacjach wertykalnych w łańcuchu dostaw żywności.