Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: Organizacje

Opublikowano 19/06/2012

Śląsk przygotowuje się do święta mięsa

W siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego odbyła się konferencja prasowa związana z II edycją wydarzenia „Świętomięs Polski, które we wrześniu odbędzie się na Śląsku. Impreza będzie mieć charakter festynu plenerowego, a jej głównym przesłaniem będzie promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego.

W Parku w Chorzowie przez dwa dni odwiedzający będą mieli szansę poznać kulinarne możliwości polskich i zagranicznych mistrzów kuchni, [przewidziane są liczne atrakcje artystyczne, degustacje, prelekcje i pokazy. Będzie tez można odwiedzić kącik naukowy, gdzie eksperci z dziedziny żywienia będą udzielali porad i mówili, w jaki sposób należy dbać o swoją dietę.

Impreza finansowana jest z Funduszy Promocyjnych: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego. Ich celem jest wsparcie marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych.

Podczas konferencji prasowej z udziałem organizatorów przedstawiono szczegółowy program trwającej dwa dni (8-9 września) imprezy. Maciej Prószyński, dyrektor generalny Związku Rzemiosła Polskiego witając dziennikarzy powiedział, że promocja zawodów: rzeźniczego i wędliniarskiego jest potrzebna, ponieważ od kilku lat spada zainteresowanie młodzieży tym zawodem. Jeszcze w 2007 roku zawód ten zdobywało2300 uczniów, obecnie jest ich trochę ponad 700.Zdaniem M. Prószyńskiego edukacja zawodowa jest spychana na margines, co niestety nie pozostanie bez wpływu na jakość produkowanych wyrobów. Dlatego należy wspierać i nagłaśniać tego typu wydarzenia.

Z informacji przedstawionych przez twórców festynu wynika, że do chorzowskiego parku wybiera się około 50 tysięcy gości.

Organizatorami imprezy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (organizator główny), Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.

Świętomięs Polski staje się swoistym festiwalem kulinarnym, organizowanym cyklicznie w różnych regionach Polski. Pierwsza edycja odbyła się w Poznaniu.
 

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018