Śląski Klaster Mięsny powstał w Katowicach

W Katowicach z inicjatywy Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy zawiązał się Śląski Klaster Mięsny. Ma on stanowić platformę współpracy przedsiębiorstw branży mięsnej wzmacniając ich siłę przetargową i konkurencyjną w kraju i w Europie.

Inicjatorzy Klastra wierzą, że wymiana doświadczeń i wiedzy między jego uczestnikami przyniesie wymierne korzyści i pozwoli na skuteczna promocję wysokiej jakości produktów wytwarzanych przez przedsiębiorców.

Do najważniejszych zadań Śląskiego Klastra Mięsnego, realizowanych w oparciu o pozyskiwane fundusze unijne będzie należało: stworzenie sieci powiązań między przedsiębiorstwami z branży mięsnej z samorządem lokalnym, jednostkami badawczymi, naukowcami i instytucjami otoczenia biznesu; wdrażanie i rozpowszechnianie innowacyjnych technologii i rozwiązań; realizacja wspólnych projektów badawczych, handlowych, edukacyjnych i promocyjnych; wsparcie działań eksportowych i promocji marek i produktów członków Klastra na rynku międzynarodowym; oraz na rynku regionalnym i krajowym.

 

Koordynatorem Klastra jest wspomniany już Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy, zrzeszający kilkudziesięciu przedsiębiorców, a wśród instytucji wspierających tę inicjatywę znalazł się m.in. Uniwersytet Śląski i Górnośląska Agencja Promocji Przedsiębiorczości.