Rzeczpospolita: Obwarzanek rusza na podbój UE

„Chrupiący, złocisty przysmak ma trafić na listę produktów chronionych” – podaje Rzeczpospolita.

„Znaki szczególne: średnica od 12 do 17 cm, grubość splotu 2 do 4 cm, waga od 80 do 120 gramów. Połysk, lekko słodkawy smak. Czasem z makiem lub solą, innym razem – z sezamem czy serem. Rodem z Krakowa.”

„Czeka na rejestrację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (jeśli w ciągu pół roku żadne z państw Wspólnoty nie wniesie sprzeciwu, specjał będzie chroniony). Nie precel czy bajgiel, tylko obwarzanek krakowski. Pod Wawelem za 1,30 – 1,40 zł. Ostatnio próbował podbić kilka punktów w Warszawie, m.in. Złote Tarasy.”

Więcej: rp.pl
Ewa Łosińska
19.02.2010
LINK