„Poznań. Skosztować 72 nalewki, 27 rodzajów golonek, tradycyjne poznańskie ciasta. Wszystko w ciągu 72 godzin Festiwalu Dobrego Smaku. To nie są kryteria bicia rekordu z Księgi Guinnessa, ale zadanie, które w połowie sierpnia zrealizował Piotr Frydryszek, prezes regionalnego Radia Merkury. Juror II Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku sam o sobie mówi: największy łasuch Poznania” – czytamy w Rzeczpospolitej.
„– Istnieją różne techniki smakowania – mówi. – Są tacy, którzy dla „trzeźwej” oceny nalewek potrafią wypić znaczne ich ilości. Ja zaczynam od zapachu. Musi on odpowiadać podstawowemu składnikowi nalewki: czy to ziołom, kwiatom czy owocom. Następnie małą ilością zwilżam wargi i koniec języka”.
„II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i towarzyszący mu jarmark zorganizowała 14 – 17 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu firma MCA Music. Głównym wydarzeniem był konkurs: Polska Nalewka Roku 2008. Nad całością czuwał Jan Babczyszyn – pomysłodawca festiwalu, animator kultury i znany w Poznaniu restaurator.
Wygrała nalewka z kwiatów czarnego bzu Hieronima Błażejaka z Torunia. Wojciech Lewandowski, dyrektor imprezy, zaznacza, że o ile nie było problemu z wyłonieniem finałowych ośmiu najlepszych nalewek, o tyle wskazanie zwycięzcy było trudnym zadaniem”.
Piotr Górski z Poznania
Rzeczpospolita
23.08.2008