Rzeczpospolita: Certyfikowana żywność z dużym potencjałem

Firmy zaczynają coraz częściej sięgać po systemy gwarancji jakości produkcji. Dotyczy to głównie mięsa oraz wyrobów mięsnych, ale niebawem dołączy też pieczywo. Chodzi o certyfikaty potwierdzające jakość wytwarzanych wyrobów.

Okazuje się, że konsumenci zaczynają zwracać uwagę na znaki umieszczane na etykietach i sięgają po wyroby lepszej jakości. Według danych Eurobarometru aż dla 96 proc. mieszkańców naszego kraju podstawowe kryterium wyboru stanowi właśnie jakość żywności.

Jak powiedział gazecie Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP już pod koniec 2013 roku na rynku pojawi się pieczywo ze znakiem QAFP. Stowarzyszenie chce w ten sposób przekonać rolników i piekarzy, że używanie najlepszej jakości surowców pozwoli zatrzymać i utrzymać klientów.
Zachęcamy do przeczytania artykułu.

Więcej:
rp.pl
Beata Drewnowska
12.08.2013
LINK