„Na zaproszenie niemieckiej Izby Rzemieślniczej Osnabriick-Emsland z Dolnej Saksonii na tygodniowej praktyce zawodowej (22-27.02.2010 r.) w tamtejszych zakładach rzemieślniczych przebywała 6-osobowa grupa podkarpackich pracowników młodocianych.” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym
„Wśród nich był jeden z laureatów (zdobywca III miejsca) wojewódzkiego konkursu o tytuł „Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik”- Kamil Mierzwa z Rzeszowa, praktykujący w założonej w 1977 r. Cukierni Kazimierza Raka & Juliana Orłowskiego” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym”
„Praktyka odbywała się w rodzinnej Cukierni Karl-Heinz und Christiane Făhmel przy Jagerstrasse 21 w Osnabriick. Podobnie jak w podkarpackim zakładzie szkolącym Kamil musiał rozpoczynać zajęcia w osnabriickiej cukierni wcześnie rano. Nadzorujący praktykę właściciel cukierni i mistrz tego rzemiosła Karl-Heinz Făhmel na każdy dzień ustalał dla naszego adepta sztuki cukierniczej listę zadań do wykonania i przeprowadzał ich merytoryczną ocenę”
„Oto najciekawsze z nich: przygotowanie ciasta drożdżowego przekładanego budyniem waniliowym; formowanie z czekolady zajączków wielkanocnych; przygotowanie nadzienia do pralin; składanie, przekładanie i dekorowanie ozdobne tortów: pralinowego, szwarcwaldzkiego, „omlet surprise”; ręczne wykonywanie figurek z marcepana (króliczki, kurczaczki, jajka).”
„Dla Kamila ta tygodniowa indywidualna praktyka była dodatkowym bodźcem, aby rozwijać umiejętności – bo jak przyznał: „zawód cukiernik to moja przyszłość”.”
01.05.2010
Jerzy Głodowski