Podczas obchodów imienin św. Marcina, które przypadają na 11 listopada zorganizowano kolejną imprezę promująca polskie mięso. Tym razem wydarzenie przygotowane przez polskich rzeźników nosiło nazwę „Gęsina na imieninach” i prezentowało przysmaki z mięsa gęsiego.
„Gęsina na imieninach” to nowa inicjatywa promocyjną organizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą oraz Wielkopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Poprzednie imprezy, takie jak „Świętomięs” okazały się dużym sukcesem, dlatego organizatorzy zdecydowali się na zachowanie podobnej formuły i tym razem.
Przygotowano zatem „Kocioł Obfitości”, z którego serowano „Gęsią Strawę”, degustacje i pokazy kulinarne, warsztaty kulinarne oraz animacje dla dzieci i młodzieży. Wydarzenie szeroko komentowano w radiu, prasie i telewizji, dzięki czemu okazało się dużym sukcesem promocyjnym.
Więcej informacji w załączniku