Strona główna / Aktualności / Prezes ZRP na XII edycji „Świętomięs Polski”
8 grudnia 2024 Prezes Związku Rzemiosła Polskiego, prof. Jan Klimek wziął udział w XII edycji festynu kulinarnego „Świętomięs Polski” zorganizowanej w Warszawie przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Uroczysta inauguracja wydarzenia miała miejsce w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
„Świętomięs Polski” to coroczna impreza, organizowana już po raz dwunasty, propagująca polskie mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Jest ona połączona z pokazami kulinarnymi, nieodpłatną degustacją i poczęstunkiem, prezentacjami edukacyjnymi i spotkaniami z przedstawicielami nauki oraz występami artystycznymi i animacjami dla dzieci. Ten jednodniowy festyn promocyjny to jako swoisty festiwal mięsa, przetworów mięsnych, znany od 2011 roku jako cykliczne wydarzenie, organizowane w wybranej aglomeracji miejskiej, ale o zasięgu ogólnopolskim, wsparte o współpracę z lokalnym środowiskiem rzemieślniczym. Adresatem imprezy są konsumenci – mieszkańcy wielkich skupisk miejskich jak również profesjonaliści związani zawodowo ze środowiskiem przetwórców, wędliniarzy, hodowców i technologów żywienia oraz gastronomów i restauratorów. Działania te należy także rozumieć jako szeroko rozumianą integrację całej branży mięsnej, nie tylko z wybranego regionu. „Świętomięs” ma charakter promenadowy i odbywa się na całej przestrzeni wybranego obszaru w reprezentacyjnej części miasta lub na specjalnym obszarze piknikowym. Teren podzielony na strefy tematyczne, w których odbywają się działania równoległe. Nazwa „Świetomięs Polski” została stworzona specjalnie na tę okazję, odwołuje sie do istniejącego w tradycji staropolskiej terminu „mięsopust”. Jednak wynikające z tej nieco archaicznej stylizacji nowe słowo „świętomięs” ma oczywiście zupełnie inne znaczenie.
Do najważniejszych atrakcji tej impezy należały sceny kulinarne Kocioł Świętomięsny, Mega Patelnia Świętomięsna, Grill Świętomięsny oraz „Zagroda Młodych Hodowców“ – strefa dla dzieci i„Mięsna Wszechnica” – strefa porad i konsultacji dietetyków i technologów. Imprezę doskonale uzupełniły występy artystyczne.