Znamy już laureatów konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, którzy walczyli o główne nagrody. Organizatorem konkursu i gali finałowej (8 czerwca) była Kujawsko- Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Główną nagrodą był bon o wartości 1.500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów. Nagrodzenie laureatów zbiegło się z obchodami święta województwa kujawsko-pomorskiego.
Celem konkursu było wzmocnienie relacji pomiędzy uczniami a pracodawcami/mistrzami szkolącymi/nauczycielami z regionu przekazującymi dziedzictwo kulinarne kuchni kujawsko-pomorskiej. Adepci zawodu z regionu pod przewodnictwem swoich mentorów rywalizowali o najdoskonalsze przygotowanie dania regionalnego.
Z dziesięciu zespołów zawodników najlepszy okazał się skład: Dominika Sikorska, uczennica z Magdaleną Wrzesień-Cibą, nauczycielka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy. Najwyższe podium zapewniła zespołowi zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem. Drugie miejsce zajął zespół w składzie: Weronika Kończak – uczennica wraz z Justyną Ormanowską – nauczycielem zawodu z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy za przygotowanie przepysznego miodownika – piernika kiszonego z Nakła nad Notecią. Trzecie miejsce przypadło zespołowi: Jagoda Rajchowicz – uczennica wraz z Adamem Pokojskim – mistrzem szkolącym – z branżowej szkoły I stopnia START w Toruniu za wypiek tradycyjną metodą – piernika brukowca.
Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotr Całbecki.
Więcej: Po finale konkursu
Zdjęcie: