Młodzi podkarpaccy cukiernicy i piekarze na zawodach branżowych doskonalą swój fach

Jak co roku wyróżniający się młodzi podkarpaccy uczniowie spotkali się na wojewódzkim konkursie o tytuł „Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik”, który odbył się 6 stycznia 2010 r. w Krośnie. Sześciu młodych adeptów z różnych szkół Podkarpacia stworzyły walentynkowe „słodkie cuda”.

Po pierwszej części teoretycznej, każdy z uczestników zmagań turniejowych w czasie trwającej blisko 5 godzin części praktycznej (przeprowadzonej w Wytwórni Ciast i Lodów „Santos”, której właścicielem jest pan Marek Bargieł, Starszy Cechu w Krośnie i główny sponsor turnieju) wykonał tort, różne figurki marcepanowe oraz ciasteczka bankietowe.

Po prezentacji i ocenie prac oraz podsumowaniu wyników przez Komisję Konkursową powołaną przez Komitet Główny wrocławskiego turnieju krajowego uczestnicy zajęli odpowiednio następujące pozycje: Natalia Kilar z Krosna (I miejsce), Ewelina Kołodziejczyk (II miejsce), Kamil Mierzwa z Rzeszowa (III miejsce). Zdobywcy trzech pierwszych miejsc będą reprezentować Województwo Podkarpackie w XV edycji turnieju ogólnopolskiego we Wrocławiu.

Natomiast w wojewódzkim turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz przeprowadzonym 11 stycznia 2010 r. w Rzeszowie udział wzięło 5 wybitnych młodocianych pracowników. W części teoretycznej konkursowicze rozwiązywali zadania dot. technologii piekarstwa, natomiast tematem przewodnim drugiej 5-godzinnej części praktycznej, przeprowadzonej w Cukierni – Piekarni pana Radosława Raka w Zaczerniu był poemat „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza. Po dokonaniu oceny wypieków konkursowych komisja konkursowa wyłoniła pierwszą trójkę: Krystian Ptak (I miejsce), Piotr Czachor (II miejsce), Tomasz Galant (III miejsce).