Konkurs „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”

To już X edycja wojewódzkiego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Organizowany od lat przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie oraz Wytwórnię Ciast i Lodów „Santos” Marka Bargieła w Krościenku Wyżnym to szansa na zdobycie pierwszych laurów przez uczniów w rzemiośle.

Co ciekawe konkurs ma na celu nie tyle wybranie osoby, która piecze najsmaczniejsze ciastka.
– Oceniana jest higiena pracy, w jaki sposób uczeń przygotowuje swój warsztat, jak utrzymuje na nim porządek oraz estetyka wykonania. Z kolei wykonanie figurek z marcepanu pokazuje zdolności manualne, a napis z czekolady sprawdza umiejętności ucznia pod kątem kaligrafii, pewność ręki przyszłego cukiernika – powiedziała Elżbieta Jaracz, nauczyciel ZSP Nr 2, członek komisji konkursowej.

W zmaganiach konkursowych uczestniczyło dziewięcioro uczniów ze szkół w Jaśle, Rzeszowie, Sanoku, Dębicy i Krośnie. Po części teoretycznej młodzi cukiernicy mieli 5 godzin na wykonanie tortu,   9 figurek marcepanowych, eksponatu z karmelu lub czekolady oraz napisu okolicznościowego czekoladą na tabliczce z dragantu. Wszystkie te wyroby musiały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego konkursu – świata bajek.

I miejsce zajęła Monika Płonka z rzeszowskiej Cukierni Julian Orłowski&Kazimierz Rak, uczennica III klasy i to ona będzie reprezentować województwo podkarpackie w konkursie ogólnopolskim we Wrocławiu. Na drugim miejscu uplasowała się Ewelina Wolak – reprezentantka dębickiej Cukierni „Bassara” pani Barbary Bassara-Poprawa, na trzecim Kamila Juszczyk z Jasła.

Konkurs odbył się pod honorowym patronatem prezydenta Krosna oraz podkarpackiego kuratora oświaty.

Zdjęcia: LINK