We Wrocławiu między 15 -17 kwietnia trwają zmagania młodych piekarzy i cukierników. To już osiemnasta edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Pierwszego dnia obędzie się sprawdzian wiadomości teoretycznych, drugiego praktycznych, który będzie miał miejsce w zakładach wrocławskich piekarzy i cukierników. Gdy młodzi adepci będą zmagać się z zadaniami turniejowymi, ich opiekunowie wezmą udział w warsztatach „Kompetencje zdrowotne w kształceniu zawodowym” w Zespole Szkół Zawodowych nr 5. W ostatnim dniu nastąpi uroczyste zakończenie turnieju.
Temat przewodni części praktycznej to „Moja Mała Ojczyzna”. Uczniowie cukiernictwa będą musieli między innymi wykonać tort, ciastka bankietowe, pralinki i figurki z marcepanu. Młodzi piekarze przygotują różne rodzaje drobnego pieczywa, chleb okolicznościowy i chałki.
Turniej pod patronatem Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego Jerzego Bartnika organizują Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu
Więcej informacji:LINK