11 listopada na ulicach, a szczególnie na św. Marcinie spotykają się rogalowe łasuchy i smakosze gęsiny. Tak było i w tym roku. Tradycyjnej gęsiny można było spróbować już na Placu Wolności, gdzie z ogromnej patelni serwowano przepyszne leczo z gęsiny.
Główne uroczystości rozpoczęły się na Starym Rynku wraz z wybiciem godziny dwunastej. Ogłoszone zostały wyniki konkursu na najlepsze potrawy z gęsiny. W kategorii „Przystawka” wygrała restauracja „Pod Niebieniem”, kategoria „Zupa” należała do hotelu Kosmowski we Wrześni, a najlepsze „Danie główne” przygotował hotel Wielspin z Puszczykowa.
Gęsiny nie zabrakło również w kolorowym korowodzie Świętomarcińskim. Tradycyjnie też Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak otrzymał pieczoną gęś, która w imieniu Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy wręczył Hieronim Jurga. Prezydent osobiście częstował gęsiną mieszkańców miasta.
Więcej: LINK