Gazeta Wyborcza Radom: Rozmowa z piekarzem. Chleb musi być dobry jak wino

„Piekarze mają powód do dumy. W tym roku przypada 250. rocznica potwierdzenia statutu cechu piekarzy w Radomiu przez króla Polski Augusta III Sasa. Uroczysta inauguracja obchodów już w czwartek” – informuje Gazeta Wyborcza Radom.

„- Pieczywo zostaje zdegradowane do funkcji podkładki, na którą kładzie się wędliny, warzywa. A jest możliwe, i wręcz wskazane, by chleb traktować jak wino. Wiadomo, że odpowiednie wino wydobywa, podkreśla i uszlachetnia smak określonych potraw. Ja tak samo traktuję pieczywo.”

„Rozmowa z Mariuszem Foglem, współwłaścicielem rodzinnej piekarni Fogiel&Fogiel, członkiem Cechu Piekarzy w Radomiu.”

Więcej:
Katarzyna M. Wiśniewska
15.12.2010
LINK