Paragon fiskalny, a nie kelnerski

Ministerstwo Finansów, na swoim portalu, jeszcze raz przypomina, jakie są zasady wydawania paragonów fiskalnych w branży gastronomicznej oraz jakie obowiązki spoczywają na przedsiębiorcy i jego pracownikach. Przestrzega też przed konsekwencjami, które grożą za niestosowanie się do przepisów prawa i zapowiada kontrole prawidłowości fiskalizacji obrotu w gastronomii.

Kontrole takie zostały rzeczywiście przeprowadzone. Ich efektem, w ciągu zaledwie jednego dnia w centrum Warszawy, było wymierzenie grzywien o wartości kilkudziesięciu tysięcy złotych. Resort zwraca uwagę, że szczególnie naganne, zwłaszcza w stosunku do młodych osób, które rozpoczynają pracę, są przykłady nieuczciwości ze strony ich pracodawców. Mowa o praktykowaniu i nakłanianiu do czynów karalnych, jakimi są nieewidencjonowanie obrotu na kasie fiskalnej i wydawanie tzw. rachunków czy paragonów kelnerskich zamiast paragonów fiskalnych.
Kontrole będą kontynuowane, szczególnie w ośrodkach, w których latem skupia się życie turystyczne.
Więcej: LINK