Piekarze z Wielkopolski skarżą się na spadającą sprzedaż chleba i na zmniejszającą się liczbę uczniów zawodu piekarza. Mają nadzieję, że przygotowywane Święto Chleba pomoże im przekonać Polaków, że pieczywo jest podstawą prawidłowej i zdrowej diety – czytamy w gazecie.
Obchody zorganizowane będą w sobotę na Starym Rynku i weźmie w nich udział 11 firm piekarskich w Poznania i okolic. Rzemieślnicy będą nie tylko sprzedawać znakomite wypieki, ale tez uświadamiać uczestników święta, jaka drogę musi przejść każdy bochenek zanim trafi na sklepowe półki.
Sytuacja tej branży jest trudna. Konkurencja jest coraz większa, a sklepy zmuszają ich do obniżania cen. Jeżeli piekarz odmówi musi się liczyć ze strata odbiorcy. Największym jednak zagrożeniem są dla nich dyskonty, gdzie wmawia się klientom, że kupują świeżo wypieczone, ciepłe pieczywo. A ono nie nic wspólnego ze świeżością. Mrożone lub niedopieczone ciasto jest dopiekane na miejscu. A prawdziwy proces wypieku chleba wymaga 21 godzin.
W poznańskim Cechu Cukierników i Piekarzy zawodu piekarza uczy się obecnie 12 uczniów i z roku na rok jest ich mniej.
Więcej:
Gazeta Wyborcza Poznań
Anna Wojciechowska
12.09.2013