Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, w dniach 22-24 lutego, podczas Targó GARDENIA odbędzie się VIII edycja imprezy „Wielkanoc Mięsne Święta- Polska Tradycja” Celemwydarzenia jest popularyzacja rodzimego mięsa wieprzowego, jego znakomitych walorów smakowych i wartości odżywczej.
Przedświąteczne spotkania mają wyłonić, poprzez konkursy, najsmaczniejsze wędliny oraz przetwory mięsne, które na stałe występują w tradycyjnym polskim jadłospisie wielkanocnym. Laureaci otrzymają specjalne Certyfikaty potwierdzające wysoką jakość wyrobów.
W jury konkursowym zasiądą mistrzowie branży mięsnej, naukowcy, dietetycy, specjaliści kulinarni oraz dziennikarze. Tegorocznym spotkaniom towarzyszy akcja promocyjna –„Wieprzowina na Wielkanocnym Stole”.
W pierwszym dniu imprezy odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Wędliniarski. Następny dzień będzie obfitował w liczne wydarzenia: show kulinarne, kucharze przygotują Kocioł z Kiełbasą Białą Parzoną, będzie tez można wziąć udział w Wielkanocnej Biesiadzie.
Wydarzenie organizowane jest przez: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Związek Rzemiosła Polskiego i Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej przy wsparciu Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, Międzynarodowych targów Poznańskich oraz Cechu Rzeźników, Wędliniarzy, Kucharzy w Poznaniu.
W Komitecie Honorowym Wielkanocnych Spotkań znaleźli się: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Związku Rzemiosła Polskiego, marszałkowie Urzędów marszałkowskich kilku województw, rektor uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Prezes Międzynarodowych targów Poznańskich.
Impreza finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.