W Poznaniu 15 marca odbyło się V Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej. W czasie spotkania rozdano certyfikaty dla wielkanocnych wędlin w ramach akcji „Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja”.
Akcja ma na celu promocję wyrobów mięsnych z regionu wielkopolski, utrzymanie wysokiej jakości produktów oraz zwiększanie świadomości konsumentów na temat rynku mięs. Wędliny oceniali eksperci z komisji, a certyfikaty zostały wręczone aż 16 firmom.
W czasie spotkania odbył się także Ogólnopolski Wielkanocny Konkurs Wędliniarski, podczas którego oceniano wędliny z 10 grup asortymentowych: szynkę tradycyjną parzoną, szynkę tradycyjną surową, wędzonkę parzoną, wędzonkę surową, kiełbasę świąteczną białą parzoną, kiełbasę świąteczną wędzoną parzona, kiełbasę wędzoną surową, pasztet pieczony, kiełbasy drobiowe świąteczne, wędzonki drobiowe świąteczne.
Więcej informacji w załączniku.