Cukiernictwo i Piekarstwo: Niemieckie praktyki w Krośnie

„Rzeszowska Izba Rzemieślnicza zorganizowała 11-15 października 2010 roku tygodniowy staż zawodowy dla grupy 6 niemieckich uczniów w zawodach: fryzjer, cukiernik i elektryk” – czytamy w czasopiśmie Cukiernictwo i Piekarstwo.

„Był on kontynuacją bilateralnej współpracy w dziedzinie wymiany doświadczeń zawodowych mistrzów i uczniów rzemiosła z partnerską Izbą Rzemieślniczą w Osnabriick z landu Dolna Saksonia (Handwerkskammer Osnabriick-Emsland).”

„W grupie adeptów zawodu było dwoje młodych osnabriickich uczniów cukierników: Sabrina Riemann z kawiarni Steuwer w Belm oraz Bcnedikt Meyer z cukierni Lăer, obydwoje na III roku nauki. Dzięki uprzejmości krośnieńskiego mistrza Marka Bargieła mogli oni doskonalić swoje umiejętności w jego Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” z siedzibą w Krościenku Wyżnym koło Krosna.”

„Jej oferta obejmuje kilkadziesiąt gatunków ciast, lodów, pralin i tortów oraz nadzień do ciast, tortów, lodowych deserów oraz owoce dekoracyjne. Pracownicy tej firmy od lat zdobywają liczne tytuły, medale, nagrody i wyróżnienia, np. tytuł Mistrza Świata w 2001 r. w Wiesbaden, Mistrza Polski w latach: 2000, 2004, 2005 i 2007. Goszczący w jej murach niemieccy uczniowie byli zachwyceni możliwością praktykowania w firmie, z której wyszło kilkuset czeladników cukierników, w tym kilkunastu o wyjątkowej inwencji i artyzmie w tym rzemiośle.”

Więcej: cukiernictwo.elamed.pl
Jerzy Głogowski
01.11.2010