W Poznaniu w piątkowym spotkaniu Wielkanocnym Rzeźników i Wędliniarzy RP uczestniczył podsekretarz stanu Andrzej Butra. Podczas uroczystości ogłoszono wyniki Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich „Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja”.
Produkty oceniane były w dziesięciu kategoriach, kapituła sprawdzała m.in. szynki wędzonki, kiełbasy świąteczne, pasztety pieczone, oraz kiełbasy i wędzonki drobiowe. Przedsiębiorcy o tytuł lidera rywalizowali także w kategorii wielkanocnych wyrobów wędliniarskich i wielkanocnych mięsnych dań kulinarnych.
Wiceminister rolnictwa wyraził uznanie dla polskich przedsiębiorców tej branży, podkreślił, że nasze zakłady przetwórcze są jednymi z najnowocześniejszych w Europie, a polskim producentom w znakomity sposób udaje się łączyć nowoczesne technologie z tradycją.
Organizatorami, czwartego z kolei, Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego byli:: Związek Rzemiosła Polskiego, Polska Federacja Branży Mięsnej, oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Do przygotowań włączył się również Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu i Międzynarodowe Targi w Poznaniu.