„Po kilku latach przerwy reaktywowano Konkurs Piekarsko-Cukierniczy i „Wystawę na Słodko” subregionu Rybnik” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym.
„Konkurs Piekarsko-Cukierniczy organizowała Izba Rzemieślnicza w Rybniku. Część praktyczna zmagań odbyła się w piekarni Nord, a część teoretyczna w Zasadniczej Szkole Zawodowej Izby Rzemieślniczej.”
„Zadania praktyczne dla piekarzy to wykonanie chleba okolicznościowego o dowolnej dekoracji z ciasta martwego, 3 sztuki chał zdobnych oraz dowolny dekoracyjny wyrób piekarski.”
„Ciastkarze z kolei musieli wykonać dowolny tort na wybraną okoliczność lub temat oraz 10 szt. wyrobów drożdżowych.”
„Liczyły się umiejętności uczniów, sposób przedstawienia tematu, a także w przypadku chał i wyrobów drożdżowych powtarzalność wyrobów. Nie bez znaczenia była ekspozycja wyrobów oraz omówienie sposobu produkcji.”
Więcej:ppic.pl
01.02.2011