Przegląd Piekarski i Cukierniczy: Alpejskie doliny, piernikowe miasta.

„Po kilku latach przerwy reaktywowano Konkurs Piekarsko-Cukierniczy i „Wystawę na Słodko” subregionu Rybnik” – czytamy w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym.

„Konkurs Piekarsko-Cukierniczy organizowała Izba Rzemieślnicza w Rybniku. Część praktyczna zmagań odbyła się w piekarni Nord, a część teoretyczna w Zasadniczej Szkole Zawodowej Izby Rzemieślniczej.”

„Zadania praktyczne dla piekarzy to wykonanie chleba okolicznościowego o dowolnej dekoracji z ciasta martwego, 3 sztuki chał zdobnych oraz dowolny dekoracyjny wyrób piekarski.”

„Ciastkarze z kolei musieli wykonać dowolny tort na wybraną okoliczność lub temat oraz 10 szt. wyrobów drożdżowych.”

„Liczyły się umiejętności uczniów, sposób przedstawienia tematu, a także w przypadku chał i wyrobów drożdżowych powtarzalność wyrobów. Nie bez znaczenia była ekspozycja wyrobów oraz omówienie sposobu produkcji.”

Więcej:ppic.pl
01.02.2011