Związek Rzemiosła Polskiego udzielił wsparcia Programowi Działań Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019. Szczególnie pozytywnie ocenia objęcie priorytetami Programu segmentu rozwoju produkcji żywności wysokiej jakości, promocji polskiej żywności na rynkach zagranicznych oraz stworzenia systemu informacji gospodarczej dla MŚP działających na obszarach wiejskich.
Wspieranie rozwoju produkcji ekologicznej żywności, z wykorzystaniem tradycyjnych technologii, to jeden z często zgłaszanych postulatów Związku Rzemiosła Polskiego. Zdaniem prezesa ZRP Jerzego Bartnika sukces gospodarczy można opierać nie tylko na innowacyjnych rozwiązaniach, bardzo ważnych w branżach o wysokim stopniu technizacji, ale także na innych walorach – jak ekologia, wysoka jakość, małoseryjność i tradycyjne technologie – cenionych przez konsumentów wyrobów spożywczych, nie tylko w kraju ale i zagranicą.
W strukturach Związku Rzemiosła Polskiego zrzeszonych jest kilkanaście tysięcy rzemieślniczych zakładów branży wędliniarskiej, piekarniczej, cukierniczej i gastronomicznej. Zatem Związek Rzemiosła Polskiego jest żywotnie zainteresowany działaniami, które uwzględniają bieżące problemy tych branż.
Więcej: