Unijna reforma etykietowania żywności – SMEunited w Parlamencie Europejskim

Dnia 12 października br. Sekretarz Generalna SMEunited Véronique Willems przemawiała w imieniu europejskich małych przedsiębiorstw spożywczych na wydarzeniu odbywającym się w Parlamencie Europejskim, zorganizowanym przez instytucję polityczną COMPETERE, którego gospodarzem był eurodeputowany Jordi Cañas (HiszpaniaGrecja, Renew Europe). Na panelu z Panią Véronique Willems głos zabrali eurodeputowani Georgios Kyrtsos (Grecja, Renew Europe) i Herbert Dorfmann (Włochy, Europejska Partia Ludowa), a także naukowcy z dziedziny nauk żywieniowych i analizy behawioralnej.

Pani Véronique Willems podczas wydarzenia stwierdziła, że zbyt uproszczone systemy etykietowania mają ogromny wpływ na MŚP i mogą powodować dwa poważne problem. Po pierwsze, uproszczony system etykietowania oparty na algorytmie, który oznacza żywność jako „dobrą” lub „złą” nie pomaga w edukacji konsumenta, ale prowadzi do jeszcze mniej świadomych wyborów. Nawet jeśli konsument spożywa tylko produkty z „najzdrowszej” kategorii, może nadal pomijać pewne grupy żywności, takie jak tłuszcze, które stanowią część zdrowej diety. Każde podejście powinno zatem dostarczać konsumentom informacji, aby pomóc im w podejmowaniu świadomych decyzji w oparciu o edukację żywieniową.

Ponadto takie „uniwersalne” podejście stawia MŚP, zwłaszcza te stosujące tradycyjne metody produkcji i składniki, w niekorzystnej sytuacji w stosunku do większych przedsiębiorstw w przemyśle spożywczym. Ponadto takie „uniwersalne” podejście stawia MŚP, zwłaszcza te stosujące tradycyjne metody produkcji i składniki, w niekorzystnej sytuacji w stosunku do większych przedsiębiorstw w przemyśle spożywczym. Zmiana receptury produktu może zostać wprowadzona w celu poprawy oceny produktu w ramach wielu już stosowanych systemów etykietowania. MŚP jednak zazwyczaj nie tworzą swoich produktów w laboratoriach, eksperymentując z różnymi dodatkami lub substancjami słodzącymi. Przepisy często nie zmieniły się od wielu lat i są opracowywane pod kątem smaku. Uproszczony system, który ogranicza wybór konsumenta, mógłby zatem oznaczać zdrowe, tradycyjne produkty jako niezdrowe niż produkty, które zostały sztucznie stworzone pod proponowany algorytm.

Na koniec Pani Véronique Willems zwróciła uwagę, że Komisja, Rada i Parlament muszą zawsze sprawdzać, czy podejmowane przez nich działania są wykonalne dla MŚP. Każda osoba zaangażowana w proces powinna zadać sobie pytanie: Gdyby to była moja firma, czy mógłbym wdrożyć te przepisy?

Wraz ze zbliżającym się przeglądem rozporządzenia w sprawie informacji na temat żywności dla konsumentów, toczy się wiele dyskusji na temat wprowadzenia uproszczonego, oznaczonego kolorami systemu jako wskazówek dla konsumentów, aby dokonywali zdrowszych wyborów żywieniowych.

Źródło: smeunited.eu