W poniedziałek 24 czerwca w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego odbyła się konferencja prasowa poświęcona III edycji wydarzenia „Świętomięs Polski”.
– Głównym założeniem imprezy jest promocja naszego mięsa i wyrobów wędliniarskich – powiedział prezes ZRP Jerzy Bartnik. – Bardzo ważny element stanowi również pokazanie zalet zbilansowanej diety, w której ważną częścią jest białko zwierzęce – zaznaczył.
Janusz Rodziewcz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz pomysłodawca imprezy Jacek Marcinkowski omówili atrakcje, jakie czekają uczestników tego wydarzenia. Podkreślili, że „Świętomięs” to spotkanie producentów aż trzech gatunków mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. – Występujemy jednak pod jednym sztandarem – powiedział Jan Rodziewicz – ponieważ wszyscy wiemy jak ważne jest promowanie dobrej jakości żywności i zdrowego żywienia.
Jerzy Bartnik przypomniał, że polskie produkty mięsne zdobywają sobie coraz więcej entuzjastów również poza granicami naszego kraju. Zwrócił się do dziennikarzy z prośbą by z rezerwą podchodzili do pojawiających się informacji, jakoby produkty polskie nie zachowywały właściwych standardów. – Trzeba sobie zdawać sprawę, że niezwykła popularność polskiego mięsa i wędlin może powodować niepokój producentów z innych krajów. Jednak należy trzymać się faktów – nasze mięso jest zdrowe i bardzo smaczne, a polscy przedsiębiorcy zachowują najwyższe standardy produkcji.
W tym roku „Świętomięs Polski” obywa się w Gdańsku dniach 10-11 sierpnia podczas szczycącego się aż 753-letnią tradycją Jarmarku św. Dominika. W trakcie imprezy będzie można skosztować przysmaków z różnych regionów Polski, zapoznać się z poradami mistrzów sztuki kulinarnej w kwestii przygotowania smacznego i pełnowartościowego posiłku z mięsa, oraz wziąć udział w różnych wydarzeniach kulturalnych i konkursach. Dla najmłodszych uczestników przygotowano specjalną atrakcję pt. „Zagroda Młodych Hodowców” – dzieci będą poznawać i malować różne profile zwierząt hodowlanych. Impreza oferuje także udział w wykładach i seminariach, które poprowadzą naukowcy i specjaliści z dziedziny zdrowego żywienia oraz atrakcje sportowe – w tym roku na gdańskiej plaży. Hasło tegorocznego święta: „W mięsie siła!” potwierdzą gwiazdy sportu, które opowiedzą o swojej diecie i jej wpływie na organizm sportowca. Impreza jest także dobrą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych.
Organizatorami wydarzenia są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem oficjalnym są Międzynarodowe Targi Gdańskie.
Zdjęcia z konferencji w załączniku