Puls Biznesu: Rodzina Putków dokłada do pieca

Artykuł przedstawia  firmę piekarniczą z Warszawy, która, pomimo nie najlepszych perspektyw dla tej branży, postawiła na inwestycje. Mowa o rodzinnej firmie Putków, znanej w Warszawie i poza jej granicamii. Dziś na rozwój i utrzymanie się na rynku mogą liczyć raczej firmy, które postawiły na wytwarzanie mrożonych wyrobów m.in. dla sieci handlowych. „Na tym trudnym rynku czwarty zakład będzie otwierać rodzina Putków, posiadająca ponad 100 sklepów firmowych w Warszawie i jej okolicach.” – czytamy w dzienniku.
Jak przyznaje sam szef, firma postawiła na zautomatyzowanie produkcji.  Zmusiło ich do tego życie i realia rynku, na którym coraz trudniej znaleźć wykwalifikowanych piekarzy. Młodzi ludzie niechętnie chcą się uczyć tego zawodu.

Zdaniem Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP „mrożone pieczywo od dość dawna mocno się promuje, rzemiosłu natomiast brakuje pieniędzy na solidną kampanię walorów pieczywa świeżego. Wierzy jednak, że piekarze-rzemieślnicy przetrwają, że nie będą musieli porzucać fachu albo przestawiać się na produkcję pieczywa mrożonego- powiedział Dziennikowi Gazecie Prawnej. Musimy postawić na edukacje konsumenta – dodał.

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem.
Więcej:
pb.pl
Michalina Szczepańska
1.08.2016
LINK