Puls Biznesu: Piekarze przeżyją dzięki kanapkom

Zachęcamy do przeczytania artykułu „Piekarze przeżyją dzięki kanapkom”, zamieszczonego w dzisiejszym wydaniu Pulsu Biznesu.

Jak przyznaje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP) – Gospodyniom domowym coraz bardziej zależy na wygodzie, więc kupują rodzinie gotowe kanapki. Piekarnie otwierają się w centrach handlowych — zdarza się, że sami pracownicy kupują kilkaset kanapek dziennie, również na obiad. To świadczy o potencjale nie tylko dla nas, ale też producentów wędlin, serów czy warzyw, sprzedawanych razem z bułką czy chlebem  – Coraz gorzej też postrzegane są płatki śniadaniowe, które wyparły kanapki ze śniadań — to również szansa na odrobienie strat — dodaje prezes Butka. — Sumarycznie pieczywa sprzedaje się jednak coraz mniej, a kanapki nie uchronią wszystkich piekarni przed bankructwem. Szacujemy, że jest ich obecnie na rynku około 8 tys., a miejsce jest na około 6 tys. — i to przy założeniu, że będą wypiekać w normalnym, 8-godzinnym trybie — twierdzi Stanisław Butka.
Więcej:
pb.pl
9.06.2016
LINK