Od tego roku rodzimi przedsiębiorcy będą mogli umieszczać na swoich produktach znak „Produkt Polski”.
Możliwość tę dają nowe regulacje, jednak pod pewnymi warunkami. „W świetle obowiązującej od 1 stycznia 2017 roku nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, by dany produkt mógł wykorzystywać nowe oznaczenie musi powstać na terytorium polskim, a dodatkowo zostać wytworzony z polskich składników. Oznacza to, że w przypadku produktów przetworzonych łączna masa składników pochodzących z importu nie może przekroczyć 25 proc. całości produktu” – czytamy na portalu.
W przypadku mięsa wymogów jest więcej. Producenci będą musieli potwierdzić, że zostało ono pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium Polski, których chów oraz ubój także odbyły się w kraju.
Warto wiedzieć, że artykuły rolno-spożywcze, które są oznakowane znakiem graficznym zawierającym informacje „Produkt polski” , niezgodnym z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi mogą pozostawać w obrocie jeszcze przez rok, to jest do 31 grudnia 2017 roku.
Więcej: LINK