Portalspożywczy.pl:Znak „Polski produkt”. Co oznacza dla producentów?

Od tego roku rodzimi przedsiębiorcy będą mogli umieszczać na swoich produktach znak „Produkt Polski”.
Możliwość tę dają nowe regulacje, jednak pod pewnymi warunkami. „W świetle obowiązującej od 1 stycznia 2017 roku nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, by dany produkt  mógł wykorzystywać nowe oznaczenie musi powstać na terytorium polskim, a dodatkowo zostać wytworzony z polskich składników. Oznacza to, że w przypadku produktów przetworzonych łączna masa składników pochodzących z importu nie może przekroczyć 25 proc. całości produktu” – czytamy na portalu.

W przypadku mięsa wymogów jest więcej. Producenci będą musieli potwierdzić, że zostało ono pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium Polski, których chów oraz ubój także odbyły się w kraju.
Warto wiedzieć, że artykuły rolno-spożywcze, które są oznakowane znakiem graficznym zawierającym informacje „Produkt polski” , niezgodnym z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi mogą pozostawać w obrocie jeszcze przez rok, to jest do 31 grudnia 2017 roku.
Więcej: LINK