Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: komisje problemowe

Opublikowano 10/04/2008

Polska: Nie chcemy jeść chleba więc będzie droższy

Konsumenci coraz częściej zamiast chleba , wybierają chrupki . Przyczyniło się to do spadku wartości rynku pieczywa z ponad 8 mld zł w 2000 roku do około 7,6 mld zł dziś. Sytuację dodatkowo pogarsza silna konkurencja - informuje dziennik Polska The Times.

„30 proc. chleba, który trafia w Łódzkiem, produkowane jest przez firmy z poza regionu . I tak trudną sytuację pogarszają hipermarkety, które maja rozwinięte działy piekarnicze. – Trudno z nimi walczyć, bo klienci nawet po drobne zakupy wybierają się do wielkich sklepów. – rozkłada ręce Feliks Ponitka, prezes łódzkiego Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców”.

„W ubiegły roku padło w Polsce, aż 370 piekarni .Większość zbankrutowała, w pozostałych nikt nie chciał przejąć biznesu po idących na emeryturę właścicielach.- informuje Bogdan Mamaj, starszy cechu w Cechu Piekarzy w Warszawie ”.

„W Polsce nie ma już praktycznie zakładów, które utrzymywałyby się tylko z produkcji chleba. Jest ona całkowicie niedochodowa, a wręcz przynosi straty. Żeby wyżyć, przedsiębiorcy pieką ciastka, robią torty, handlują innymi produktami spożywczymi- mówi Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP”

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018